-
Başka Bir Ekonomi Mümkün Ekonomik Sistem Alternatiflerine Dair Tartışmalar
Dünya ekonomisi 2008 finansal kriziyle birlikte bir çöküşün eşiğine gelmişti. Aradan geçen sürede merkez bankalarının ve hükümetlerin milyarlarca dolarlık müdahaleleriyle çöküş engellense de dünya ekonomisinin büyüme oranları düşük seyretmeye, istihdam yaratma kapasitesi daralmaya ve eşitsizlikler artmaya devam etti. Bu arada da kapitalizmden başka bir ekonominin mümkün olup olmadığına dair tartışmalar da yaygınlaşmaya başladı. Bu bağlamda dünyaca ünlü sosyolog Manuel Castells’in bir grup araştırmacı ile birlikte yaptığı çalışmaları derlediği bu kitapta sunulan teorik argümanlarla istatistiki bulgular ve vaka çalışmaları, bir yandan bugünkü sistemin arızaları üzerine düşünmeyi bir yandan başka bir ekonomiye dair hayaller kurmaya kışkırtıyor okuyucuyu… Çevresel felaketlere yol açan ekonomik büyümenin olmadığı bir sistem tahayyül edebilir miyiz? Piyasaların dışında süregiden armağan ekonomilerinden, bakım emeğinden neler öğrenebiliriz? Blockchain bize ne vaat ediyor? Bitcoin gerçekten geleceğin parası olabilir mi? Finansal hizmetleri bankalar dışında organize edebilir miyiz? Kapitalizmin içerisinde filizlenen alternatif ekonomi pratikleri kalıcı olabilir mi? Yavaş Kent hareketlerinin dirençliliği geleceğe yönelik neler anlatıyor? Bu kitap, sosyoloji, ekonomi ve genel anlamda sosyal bilimler alanlarındaki öğrencilere, bilim insanlarına ve toplumların ve ekonomilerin günümüzde nasıl değiştiğini kavramak isteyen herkese büyük fayda sağlayacaktır.“Manuel Castells ve çalışma arkadaşları temel bir hakikatin altını çiziyorlar: Tüm ekonomiler kültürel biçimlerdir. 2008 finansal krizi, neoliberal kapitalizmin iflasını ve ondan kaynaklanan insani ızdırabı kanıtladığı anda, paylaşım ve dayanışma kültürleri üzerinde temellenen ve bazıları bu tam vaktinde yazılmış olan çığır açıcı kitapta incelenmiş olan, ekonomik yaşamı örgütlemenin alternatif yolları ortaya çıktı. Mutlaka okunması gerekiyor”.
Paul Mason, Kapitalizm Sonrası: Geleceğimiz İçin Bir Kılavuz’un yazarı -
Bir Yönetim Modeli: Süleymaniye Yönetim, Psikoloji ve Kurum Kültürü
Kitabın ilk basımı “Her Dem Güçlü Yönetim, Psikoloji ve Kurum Kültürü” adıyla yayımlanmıştır. İbrahim Zeyd Gerçik, Bir Yönetim Modeli: Süleymaniye’de Süleymaniye Külliyesi’ni, kurumsallaşma, değişim, kriz yönetimi, liderlik ve yönetim psikolojisi, terfi ve ast-üst ilişkileri ve mekân düzenlemesinin kurum işleyişine etkisi çerçevesinde yorumluyor. Kitap aynı zamanda Mimar Sinan ve Süleymaniye Külliyesi hakkında sahasında uzman tarihçi ve sanat tarihçilerinin görüşlerini içermesi, böylelikle tarih ve sanat konularında farkındalık oluşturarak tarihi derinliğimizi yönetim dünyamıza taşımayı hedeflemesi bakımından da dikkate değer. Şirket yönetimi alanında büyük ölçüde yabancı kaynakların referans alındığı günümüzde yerli kaynaklardan beslenen ve tarih, sanat tarihi, mimari ve edebiyat başta olmak üzere multidisipliner bir bakış açısı sunan eser, yazarın Bir Yönetim Modeli: Mimar Sinan adlı çalışmasının devamı mahiyetinde. Her iki eser, sahalarında son derece önemli bir boşluğu dolduruyor.
-
Burası Çok Önemli!
Şunu çok net bir biçimde ifade edebilirim ki biz köprüyü geçtik. EVET! Türkiye Cumhuriyeti olarak biz artık köprüyü geçtik. Çok da uzun bir süre kalmadı; 2030 yılını dahi bulmadan ekonomik ve refah düzeyi olarak ülke tarihinin en güçlü dönemine gireceğiz… Kişi başı gelir, cari denge, istihdam ve üretim anlamında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olma sürecimiz başlayacak. Tarihten aldığı büyük mirasla… Üç kıtanın kesişim noktasındaki jeopolitik ve jeostratejik konumuyla… Özellikle son 20 yıldır konsolide ettiği bölgesel ve küresel tecrübeyle… Sahip olduğu güçlü liderlikle… Ulaşımdan savunma sanayiine, ekonomiden enerjiye inşa ettiği sağlam altyapı ve kapasitesiyle… Türkiye bu tasavvuru ortaya koyabilmeye namzet en önemli ülkelerden biri olacaktır.
-
Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım?
AKLA DAYANAN GEREKÇELERLE TÜRKİYE İÇİN BİR İNŞA FAALİYETİ… Her ülkenin problemleri, zorlu zamanları ve süreçleri var. Bu problemlerin bazısı tarihten kaynaklanıp dalga dalga, devir uygun düştükçe yaşanıp ‘başımıza gelen’ oluyor. Bazılarının hayaleti hiç gitmiyor. Hep üstümüzde ve bizleri güdüyor adeta. Bazısının kökü o kadar derinde ki söküp atılamıyor. Sökmeye çalıştıkça kendini yeniden üretiyor. Her seferinde farklı bir mana ile geri dönüyor. Bunlardan kurtulmanın bir yolu yok mu? Ya da bunlardan kurtulmadan ilerlenebilir mi? Hangilerinden sıyrılmak gerekir? Bunları yıkmadan ilerlemek kabil midir? Bugün ülkemizde birçok vatandaş yoğun gündemden bitap düşmüş halde. Birçok genç veya yetişmiş beyin yurt dışında kendini ve geleceğini arıyor. Yetiştirdiğimiz, yatırım yaptığımız ve yarın hepimizin hayat standartlarını farklı disiplinlerden yürüyerek yükseltmelerini beklediklerimiz, burada bizimle olmayacaklarsa işimiz çok zor demektir. En yeteneklileri çekebilecek, en iyi fikirlerin dillendirilmesini sağlayabilecek ve fikirlerin hayata geçmesini mümkün kılacak bir ülke olmak zorundayız. Gökhan Şen’in elinizdeki kitabı; ekonomiden sanayiye, tarımdan eğitime, bilimden kadın politikaları ve istihdama, tarihten kültür sanata dek güzel bir Türkiye hayaliyle düşünen, sorgulayan, yazan, alanının en entelektüel zihinleriyle konuşan bir çalışma. Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım? ayak uydurmaya değil; cesur adımlar atmaya, aksaklıkları tamir etmeye, daha güzelini keşfetmeye tutkun herkes için heyecan verici bir kitap. KATKIDA BULUNANLAR EKONOMİ POLİTİKALARI Mahfi Eğilmez, Refet Gürkaynak, Ali Hakan Kara, Hatice Karahan, Murat Üçer, A. Erinç Yeldan SANAYİ POLİTİKALARI Hamdi Akın, Erdal Aksoy, Bülent Eczacıbaşı, Abdurrahman Kaan, Steven Young, Murat Yülek TARIM POLİTİKALARI İrfan Donat, Durmuş Döven, Recep Konuk, Sencer Solakoğlu, Kubilay Özerkan , Yaşar Uysal, Ali Ekber Yıldırım EĞİTİM POLİTİKALARI Ufuk Akçiğit, Elif Özcan Tok, Özgür Bolat, Selçuk Pehlivanoğlu BİLİME BAKIŞ & BİLİM POLİTİKALARI Özgür Akın, Orhan Bursalı, Celal Şengör, Umut Yıldız KADIN POLİTİKALARI & İSTİHDAM Bekir Ağırdır, Cansen Başaran-Symes, Ümit Boyner, Arzu Çerkezoğlu, Seyfettin Gürsel, Sanem Oktar TARİH & TARİHE BAKIŞ Osman Balcıgil, İlber Ortaylı, Emrah Safa Gürkan KÜLTÜR & SANAT Uğur Batı, Vedat Milor
-
İş Yaşamında 100 Kanguru Sistem Liderliği
“Şerif İzgören’in başına geçtiği kurumlarda yarattığı mucizeleri bilen biri olduğum için, kitabın satır aralarını bile değerlendirmeye çalıştım, iş yaşamıyla ilgili çok değerli bir başucu kitabı.”
– Attilla Okumuş
Jumbo Genel Müdürü“İnanılmaz, harikulade! Arkanızda şaşkın ve çok etkilenmiş bir dinleyici kitlesi bıraktınız.”
– Mike West
Yazarın 27 Mayıs 99’da İngiltere’de yöneticilere yaptığı konuşma sonrası gönderdiği faks“Yönetici-çalışan, devlette görev yapan herkesin iş hayatına başlarken okuması gereken bir kitap.”
– Özcan Kutay
Sanayi Bakanlığı Avrupa Topluluğu Dai. Bşk.“Çalıştığım şirket çok kötü durumdayken, Şerif Bey genel müdür olarak geldi; altı ay sonra inanılmaz bir başarıyı hep beraber yakaladık. Beni etkileyen en önemli özelliği insan ilişkilerindeki başarısı oldu.”
– Emel ÇelikkanatBugüne kadar okuduğum en iyi yönetim kitabı
– Hv. Tuğgen. Şerif SaraoğluGerçekten bakış açımı çok etkileyen bir kitap oldu. Piramit liderliğini uyguluyorum.
– Kürşat Özkan
General Electrics Türkiye & Ön Asya Şefi. -
Moks Başarıya Giden Yol
Başarıya ulaşmak için ne yapmalı? Çalışan ve yönetici ilişkileri nasıl olmalı? Şirketinize nasıl daha fazla değer katarsınız? Nasıl daha verimli bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz? Bunlar gibi pek çok sorunun cevabını bu kitapta bulacaksınız.
***
Her zaman kitapların önemli yerlerinin altını çizerek okurum. MOKS’u okurken fark ettim ki tüm cümlelerin altını çiziyorum. Müthiş bir kitap!Onur Kahraman
MOKS, insanın okurken bazen güldüğü bazen inanamadığı bazen de “İşte olması gereken” dediği çok güzel hazırlanmış bir kitap. Şirket uygulamaları ile ilgili çok faydalı bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Emeğinize teşekkürler.
Seçil Dinçel
Kitaplarınızı okuduktan, seminerinizi izledikten sonra hayatım değişti. Sizin verdiğiniz örneklere baktım. Neden olmasın dedim. Adım adım ilerleyerek bir kahve evi kurdum. Hakkınızı ödeyemem. Çünkü Ahmet Şerif İzgören’den önce, ekmeğe sürebileceğim yoğurdu alamıyordum. Samimi söylüyorum; haftada 1 yoğurt, 3 ekmek… Bugün ayakta sıkı durabilmem sizin sayenizdedir.
Melek Yaşar
Şerif Bey’in tüm kitaplarını bir çırpıda okudum. Yıllardır çözemediğim birçok sorunun cevabını buldum. Ne kadar teşekkür etsem azdır.
Murat Tunca