Tufan Gündüz

Tarih profesörü Tufan Gündüz, 1964 yılında Kayseri, Tomarza'da dünyaya gelmiştir. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra 1996 yılında "Bozulus Türkmenleri 1540-1640" adlı tez çalışması ile doktorasını tamamlamıştır. 2006 yılında Doçent unvanını alan Tufan Gündüz, 2011 yılında profesör olmuştur. Halen Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde görev yapmakta ve XVI. ve XVII. Yüzyılda Türkmen Aşiretleri, Safeviler ve Bosna-Hersek'ten Göçler üzerinde kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

  • Son Kızılbaş Şah İsmail

    Bir yaşında yetim, altı yaşında şeyh, on dört yaşında hükümdar, Kızılbaşların Şahı, Safevî Devleti’nin kurucusu, Ebu’l-Muzaffer, Mürşid-i Kâmil, Allah’ın Yeryüzündeki Gölgesi, Hataî… Kısacık bir ömre sığdırılan büyük bir tarih. Şeyhlikten şahlığa doğru uzanan çetin mücadele… Baş döndürücü zaferlerin ardından gelen Çaldıran yenilgisi. Kızılbaş Türkmenlerin şeyhlerini şah yapmak için giriştikleri mücadeleler… Bir inanç hareketinin devletleşmesi, biçim değiştirmesi, farklılaşması… Dinin siyasallaşması; devletin dinin hizmetine alınması, dinin devletin dayanağı haline gelmesi. Tarihten güncele doğru inanılmaz benzerlikler… XVI. yüzyılın başlarında İran’da kurulan yeni devlet, tarihin akışını değiştirdi. Devletin kurucuları olan Kızılbaş Türkmenler aynı zamanda onun kurbanıydılar da. Şah’ın emirlerine kayıtsız-şartsız itaat ettiler. Bir yanda Şah’ın otoritesini kurmak, diğer yanda ülkenin sınırlarını korumak ve devleti ayakta tutmak için canlarını verdiler. Bazen onlar Şah’a hakim oldular, bazen de şah onlara. Bu kitapta Şah İsmail ve Kızılbaş hareketi orijinal kaynakların ışığında inceleniyor. Bilinenin aksine bambaşka bir Şah İsmail portresi çıkıyor.
    devamını oku

    7,94
  • Türk Tarihinde Liderler

    Dünya tarihine adını yazdırmış birçok Türk lider vardır. Bu büyük liderler tarihe damga vurarak olayların seyrini değiştirmişlerdir. Dünyadaki dengelerin yeniden kurulmasını sağlayarak bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılmasına da sebep olmuşlardır. Başarıları ile adlarından söz ettiren bu liderler; yönetim anlayışları, stratejileri, zekaları yüksek cesaretleri, yaratıcı düşünce yapıları ve kişisel özellikleri ile de dikkatleri çekmeyi başarmışlardır.
    Bu kitapta, Motun Tanrıkut’dan Atatürk’e kadar Türk tarihindeki liderlerin hayatlarını, başarılarını ve önemli özelliklerini konu eden makaleler yer almaktadır. Bu mütevazı çalışma ile çok değerli uzmanların birikimleri neticesinde Türk tarihinin önemli liderleri hem yad edilmiş hem de tarihe bir kez daha not düşürülmüş olunacaktır. Şüphesiz, Türk tarihindeki liderler bu kitap çerçevesinde ele alınan kadar değildir; ancak kitapta bu kadarına yer verilebilmiştir.

    Bu kitapta, Abdrasul İsakov, Abdulkadir Özcan, Ahmet Taşağıl, Ali Ahmetbeyoğlu, Bihter Gürışık Köksal, Cemal Zehir, Cezmi Eraslan, Cihan Piyadeoğlu, Erhan Afyoncu, Erkan Göksu, Gülseren Ceceli Dursun, Hayrunnisa Alan, İlyas Kemaloğlu, İzzetullah Zeki, Konuralp Ercilasun, Kürşat Yıldırım, Mehmet Ersan, Necati Avcı, Okan Yeşilot, Osman Gazi Özgüdenli, Osman Sezgin, Ömer Soner Hunkan, Tufan Gündüz ve Vahdettin Engin’in makaleleri yer almaktadır.

    11,39
  • Bozkırın Efendileri Türkmenler Üzerine Makaleler

    “Oğuz ili göçünü çekip yürümediğin yol var mı? Evini tutup oturmadığın yurt var mı?” diyor bir Türkmen atasözü. Hakikaten Orta Asya bozkırlarından Anadolu yaylalarına kadar Türkmenlerin yurt kurup oturmadıkları yer, at sürüp geçmedikleri yol, hayvanlarını otlatmadıkları yayla, suyundan içmedikleri ırmak neredeyse yok. Türkmenler, bozkırın taş, toprak, su gibi bir parçası.

    Türkmenler, bozkır imparatorluklarının da kurucuları. İran’da, Irak’ta, Azerbaycan’da, Anadolu’da kurulan devletlerin tamamı Türkmenlerin eseri. Bu devletlerin sadece kurucu unsuru değil aynı zamanda ordusu, halkı, vergi vereni veya isyancısı da. Bazen “savaş makinesi” bazen de “vergi ünitesi”, ama her durumda bozkırın efendisi: “Beylik, her zaman Türkmenlik ve Yörüklük edenlerde kalsın” diye.

    Elinizdeki kitap, Türkmenlerin tarih sahnesine çıkışından Anadolu’daki siyasî, sosyal ve ekonomik durumlarına kadar pek çok konuyu ele alıyor.

    7,94
  • Osmanlı Tarihi El Kitabı

    Tarih hiçbir zaman tam bir gerçeklikle yazılamayacağına göre defalarca yazmakta fayda vardır. Osmanlılar gibi altı asırdan fazla
    hüküm sürmüş bir devletin tarihi pek çok yönüyle bıkmadan usanmadan yazılmaya devam edilmektedir. Bu düşünceyle
    akademisyen tarihçilerimiz Osmanlı Tarihini yeniden kaleme alıp birikimlerini ve son değerlendirmelerini ortaya koydular.
    Elinizdeki kitap kuruluş dönemlerinden tarih sahnesinden çekilinceye kadar Osmanlı siyasi tarihini içeriyor. Bu yönüyle daha çok üniversitelerimizin Tarih, Tarih Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümlerinde eğitim almakta olan öğrencileri hedef alıyor. Fakat okuyucu bunu bir ders kitabı olarak düşünmemeli tarihi kendi gerçekliğine uygun bir anlayışla yeniden yazma çabası olarak değerlendirmelidir. Bu yüzden bu kitap tarihe merak duyan herkes için aynı zamanda başvuru kitabı niteliğindedir.
    11,39
  • Yavuz Sultan Selim Romanı Bedel Taht-ı Ali Baht-ı Osmanı

    Yıl 1510…
    Şah İsmail’den gelen bir hediye Osmanlı tahtını sarstı.
    Yavuz Selim, Korkut ve Ahmet taht için kavgaya tutuştu. Yaşananlar taht kavgası değil baht kavgasıydı, bir ölüm kalım meselesiydi. O kadar korkunçtu ki her şey galip olan da kaybediyordu, mağlup olan da.
    Aslanların hikâyesini iyi bilen sultan olacaktı.
    Oğulları tahtına göz dikmişken Sultan Bayezid’in yerinde
    olmayı kim isterdi?
    Peki bu kavganın içindeki şehzâde olmayı kim isterdi?
    Osmanlı tahtına oturmanın bir bedeli vardı.
    Bedel ödemeye hazır olan şehzâde kimdi?
    7,94
  • O’nun Yolunda Biz

    İslam dünyasında hakkında en çok eser yazılan kişi olmasına rağmen Hz. Muhammed hakkında yazılacak her şey eksiktir. Medeniyetimiz ona vahyedilenler üzerine inşa edildi. Onun kişiliğinin tüm Müslümanları çepeçevre kuşattığından, güçlü bir karakter verdiğinden şüphe yok.
    Bu yüzden biz şimdi onu yeniden hatırlatmak istiyoruz. Ola ki unutulmuş olanlar varsa hatırlansın diye.

    6,79
  • Kur’an ve Kılıç Türkler Nasıl Müslüman Oldu?

    Türkler kılıç zoruyla mı Müslüman oldular? Yoksa Allah’ın hidayetiyle mi?
    Ya da bu ikisinin dışında bir kültür değişmesi mi yaşandı?
    Satuk Buğra Han mı İslam’ın öncüsüydü? Yoksa Deli Dumrul mu?
    Kuteybe b. Müslim mi başarılıydı, yoksa  Sulu Kağan mı?
    Tartışmaya bu sorularla başlamak tarihi olayları değerlendirme imkanını ortadan kaldırıyor ama Türklerin eski dinlerini bırakıp, Müslüman oldukları gerçeğini değiştirmiyor. Maveraünnehr’de yükselen kılıç şakırtıları yerini ezan sesine bırakalı neredeyse 1000 yıl oldu.
    Elinizdeki kitap Türklerin İslamiyet’e girişini, genel tartışmaların uzağında tarihi olayları eğip bükmeden, tarihte intikam veya rekabet sahası yaratmadan anlatıyor.

    6,79
  • Oğuz Kağan Destanı

    Oğuzların kurucu atası, sayısız kahramanlıkları olan cihangir ve fatih, tecrübeye güvenen, nasihat dinleyen mütevazı bir hükümdar…
    Olağanüstü varlıklarla mücadele eden bir kahraman yerine devlet kuran, ülkeler fetheden, müşküle düştüğünde etrafına danışan, ülkenin birliği için kaygılanan, disiplinli, dürüst, ahlâklı, yiğit bir hakan… Bir destan kahramanı olmaktan çok, Türk tarihinin yükünü omuzlarına alan manevi bir şahsiyet…
    Çin, Hindistan, İran, Mısır, Anadolu ve Deşt-i Kıpçak’ın fatih hükümdarları Oğuz Kağan’ın şahsında birleşirler. Bundan dolayı onun destansı hayatı, olağanüstü gösterilerden arındırılarak tarihî olay örgülerine ve sade bir hayata dönüşür.

    6,79
  • Dede Korkut Destanları

    Kudretli Oğuz beyleri asla yalan söylemezlerdi. Uykuları ağır olur, yanlarında kara kılıç şakırtısı olsa yine uyanmazlardı. Savaşmak, dövüşmek, avlanmak, bahadırlık göstermek âdetlerindendi. Yiğitlik yapmadan ad alamazlardı. Deli Dumrul, Azrail’e meydan okur; Basat, Tepegöz’ü devirir, Uruz babasını kurtarmak için yollara düşerdi. Bamsı Beyrek’in yüzü pe-çeli, Burla Hatun’un boyu uzun, Banı Çiçek’in kara gözleri çekikti. Dedem Korkut derler bir er vardı; Oğuz’un bilicisiydi, gaipten türlü haberler söylerdi. Ne vakit Oğuz’un içine gelse; bu dediğim kudretli yiğitlerin destanını anlatır, benden sonra alp ozanlar söylesin, gazi erenler dinlesin, derdi. Sarayda, divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Dede Korkut okunur, söylenir, dinlenirdi.Şimdi yine okulda, evde, kapıda, yolda, yolakta alp ozanlar okusun, gazi erenler dinlesin, kimse elinden düşürmesin, ta kıyamet oluncaya dek.

    7,94
  • Büyük Olayların Kısa Tarihi 2

    9 Subay Olayı, 14’lerin Tasfiyesi, 24 Nisan 1915, 27 Mart 1994 Yerel Seçimleri,1936 Olimpiyatları, 1968 Paris 1972 Olimpiyatları ve Rehine Krizi, 1973 Petrol Krizi, 1975 Lice Depremi, Abdülhamid Suikastı, Adnan Kahveci’nin Ölümü, Almanya’ya İşçi Göçü, Altınköprü Katliâmı, Anıtkabir’in İnşaası, Atatürk İnönü Çatışması, Atom Bombasının Keşfi, Ayasofya’nın Müze Olması,Azerbaycan’ın Bağımsız Olması, Beat Kuşağı, Berlin Duvarı’nın İnşaası, Camp David Antlaşmaları, Çavuşesku Olayı, Çernobil Faciası,Emanullah Han’ın Türkiye Ziyareti, Eminsu Olayı, Franz von Papen’in Türkiye Büyükelçiliği, GAP Projesi, Gümrük Birliği Antlaşması, Güneş Dil Teorisi, Halkın Aldığı Uçaklar, Hıfzısıhha’nın Kuruluşu, Hiroşima ve Nagazaki’ye Atom Bombası, Iraklı Mülteciler,İnönü’nün Cumhurbaşkanı Seçilmesi, İran’da CİA Darbesi,İran-Kontra Skandalı, İslam Demokrasi Partisi, İsmail Gaspıralı, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Kennedy Ailesinin Dramı, Keşmir Sorunu, Kıta Sahanlığı Sorunu, Kızıl Meydan’da Alman Uçağı, Köpek Davası, Krom Meselesi, Lozan Antlaşması, Macar İhtilali, Manhattan Projesi, Mısır-Suriye Birleşik Arap Devleti, Millet Mektepleri, Musul Sorunu, Nikola Tesla ve Edison Rekabeti, Nüfus Mübadelesi, Nyon Antlaşması, Prag Baharı, RAF Kızıl Ordu Fraksiyonu, Seçilemeyen Cumhurbaşkanı, Senato, Serbest Cumhuriyet Fırkası, Sevr Antlaşması, Stratejik Silahların Sınırlandırılması Antlaşmaları SALT-I/SALT-II, Su Savaşları, Şeytan Ayetleri Romanı,Talat Aydemir Olayı, Tariş Olayı, Tiannenmen Meydanı Olayı, Troçki’nin Türkiye Sürgünü,Truman Doktrini, Vagon Li Olayı,Yavuz Havuz Davası,Yemen Cephesi,Yemen İç Savaşı, Yeni Türkiye Partisi, Yunus Nadi ve Cumhuriyet Gazetesi… Tarihimizin dönüm noktalarının anlatıldığı bu kitapta merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

    10,24
  • Büyük Olayların Kısa Tarihi

    1 Mayıs 1977, 5 Nisan Kararları, 6-7 Eylül Olayları, 6 Gün Savaşları, 11 Eylül, 12 Eylül Darbesi, 12 Mart Muhtırası, 24 Ocak Kararları, 28 Şubat, 150’liklerin Sürgünü, 1957 Suriye Krizi, 1958 Berlin Buhranı, Adnan Menderes’in Uçağı Düştü, Anadolu Parsı, Bab-ı Ali Baskını, Bağdat Paktı, Batı Trakya Türk Devleti, Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey’in İdamı, Bozkurt-Lotus Davası, Cengiz Topel Olayı, D8 (Developed 8 Country), Dörtlerin Dönüşü, Dörtlü Takrir, Ecevit-İnönü Mücadelesi, Ekrem König Davası, Enver Paşa’nın Ölümü, EOKA Olayı, Gece Yarısı Ekspresi, Haşhaş Krizi, Hatay’ın Bağımsızlığı, Hicaz Demiryolu, Hocalı Katliamı, İndependenta Faciası, İran-Irak Savaşı, İran İslam Devrimi, İsrail Devleti’nin Kuruluşu, Kâbe Baskını, Kırım Türklerinin Sürgünü, Kitapçık Krizi, Kore Savaşı, Kosova’da Nato Harekâtı, Körfez Savaşı, Kuzey Yıldızı, Küba Krizi, Madımak Olayı, Marshall Yardımı, MC İktidarı Devrildi (Güneş Motel Olayı), Mısır’da İhvan Hareketi, Missouri Zırhlısının Türkiye Ziyareti, Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye Kaçışı, Nihat Erim Suikastı, Orly Katliamı, Özal Suikasti, Özgürlük Heykeli, Papa Suikasti, Refah Vapuru Faciası, Sadabad Paktı, Saddam’ın Devrilmesi ve Irak, Sovyetlerin Afganistan’ı İşgali, Srebrenica Katliamı, Struma Faciası, Sultan Galiyev, Suriye’de Hafız Esad Darbesi, Süveyş Krizi, Talat Paşa’nın Öldürülmesi, Türkçe Ezan, Türkiye Komünist Fırkası ve Mustafa Suphi, Türkiye’ye Silah Ambargosu, U-2 Olayı, Üsküdar Vapuru Faciası, Vecihi Hürkuş, Vietnam Savaşı… Tarihimizin dönüm noktalarının anlatıldığı bu kitapta merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

    7,94
  • Tarih Bizi Çağırıyor

    Bu çağrı tarihin derinliklerinden geliyor ve tarihin içinde doğan bir neferi çağırıyor.
    Tarihin çağırdığı bu nefer; uzun savaşlardan, soğuktan, fırtınadan, yoksulluktan, kıtlıktan, sıtmadan çıktı. Bu nefer tam da tükendik dediğimiz ve büyük bir umutla yeni bir Kızılelma aradığımız yerden doğdu.
    O, vatanın hem sahibi, hem varisi, hem geçmişi, hem geleceğidir. Umutsuzluğa düşülen her yerde bir teselli gibi görünür. Vefalıdır, beklenildiği yere gider. Tarihi kuran da bu neferdir, tarihin çağırdığı da.
    Bazen o tarihi sürükledi, bazen de talihi onu.
    Sırası yine geldi, tarih yine onu çağırmaya başladı.

    7,94
Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?