Vejdi Bilgin

  • Bizi Kuşatan Toplum – Sosyolojiye Giriş

    Günümüzde insanların, kendilerini ve içinde yaşadıkları toplumu anlama konusunda ciddi bir şekilde çaba sarf ettiklerini görüyoruz. Bunun altında yatan temel düşünce kişisel ilişkileri daha sağlıklı yürütmekle hayatın her alanında başarılı ve mutlu olabilmektir. Bu yüzden kişisel gelişim kitaplarına büyük bir rağbet vardır. Ancak bireyi ve toplumu anlamak için insanı konu edinen disiplinlerin temel kavramlarını ve yaklaşımlarını bilmek gerekir. Bunları kavramadığımız takdirde, uzmanlar tarafından herkese yönelik yazılan kitapları bile doğru anlamamız mümkün değildir. Çünkü her zaman kendi alanının terimleri ile eserini yazar ama bunları ayrıca açıklamaz. Bu bilgiler esas olarak o disipline ait “Giriş” niteliğindeki eserlerde yer alır. Elinizdeki bu çalışma toplumu anlamak isteyen esas uğraşısı sosyoloji olmamakla birlikte sosyolojik düşünce ve kavramları öğrenmenin, okuma ve araştırmalarında faydalı olacağını düşünenler için hazırlanmış “Sosyolojiye Giriş” kitabıdır.

    6,79
  • Putlar Yıkılırken İlahi Davet Karşısında Mekke

    Putlar Yıkılırken; İlahî Davet Karşısında Mekke, Cahiliye döneminin son büyüklerinden Muğireoğlu Velid ve etrafındaki müşrikler ile Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ve ashabının mücadelesini anlatmaktadır. Bir başka ifadeyle şirk karşısında tevhidin, müşrik kibri, taassubu ve bencilliği karşısında Peygamberlik azminin, tahammülünün ve fedakârlığının hikâyesidir. Muğireoğlu Velid, hakkında en fazla âyet nâzil olan müşriktir. Zira inanma ve inanmama arasında kalmış, aklı inanması gerektiğini söylerken duygularına mağlup olmuş ve şirkteki ısrarını sürdürmüştür. Kişisel hırs ve duygularına kapılma anlamında Cahiliye, Velid ile ete kemiğe bürünmüştür. Bu kitap, Velid’in şahsında bir müşrik portresi de çizmekte ve Mekkelilerin ilahî davete karşı niçin ve nasıl direnç gösterdiklerini ortaya koymaktadır.

    6,79
  • Enes’in Günlüğü Hz. Peygamber’in Hizmetinde On yıl

    Bu kitap, Medine’de on yıl boyunca Hz. Muhammed Mustafa’nın (sallallahu aleyhi ve sellem) en yakınında yaşayan Mâlikoğlu Enes’in ve yakınlarının gördüğü olaylara dayanmaktadır. Peygamber’in duasının sonucu olarak her zaman varlıklı bir hayat sürdü. Sahip olduğu her şey bereketlendi ve güzelleşti. Basra’daki bahçesi senede iki defa yemiş verir, bahçede bulunan reyhan ağacından etrafa misk kokusu yayılırdı. Yine Peygamber duasının himmetiyle çok fazla çocuğu ve torunu oldu. Ölüm döşeğindeyken annesinden kendisine miras kalan ve içinde Peygamber’in terinin olduğu esansın kefenine sürülecek hanuta katılmasını vasiyet etti. Ayrıca daha önceki vasiyeti gereği Peygamber’den emanet kalan çubuk, kefeniyle böğrü arasına, saç teli de dilinin altına konuldu. 103 yaşında, Basra şehrinde vefat etti. Hz. Enes, aynı zamanda, rivayet ettiği 2286 hadisle, en fazla rivayette bulunan üçüncü sahabidir.

    7,94
  • Adım Müslüman!

    Protest dinî müziğin 1990’ların ilk yarısında önemli bir sektör haline geldiğini, dindar kamuoyunda ciddi makes bulduğunu iddia etmek mümkündür. Şüphesiz geleneksel dindarlar bu müziğe yabancı, bazı dinî gruplar da –beste ve güfte kaygılarından- mesafeliydiler. Ancak genel olarak dinî gruplar bir “alternatif kamu” içinde kendi “dünyalarını” kurma çabasındaydılar ve yeni müzik formu bu alternatif kamuda biliniyordu. Bu müziğin dindar insanların evlerinde, düğünlerde, konferans gibi programların öncesinde, mitinglerde, hatta İmam Hatip Liselerinin müzik derslerinde yoğun bir şekilde yer aldığı müşahede ediliyordu. Ancak 2000’li yıllara gelindiğinde hem eser üretimi hem de içerik açısından bir değişim görüldü. Bu dönemde hala cihattan ve şehadetten bahsedilse de, vurgu eski gücünü yitirdi. Bir çocuğun dilinden yazılmış veya şehidin son cümleleri olarak dökülen etkileyici cümleler kayboldu. Sevda, sevgili ya da aşk temalarının hangi “sevgiliye” yöneldiği belirsizleşti. Bosna, Çeçenistan, Filistin gibi coğrafyalara yapılan atıflar azaldı.

    7,94
  • Din ve Toplum Din Sosyolojisine Giriş

    Din-toplum ilişkileri yirminci yüzyılın sonlarından beri gerek dünyada gerekse ülkemizde çok daha fazla konuşuluyor. Bir dönem, zamanla ortadan kalkacak bir olgu olarak görülen ve göz ardı edilen din ve dinî oluşumlar, entelektüel ve popüler merakı olan, başta akademisyenler, aydınlar, gazeteciler olmak üzere pek çok kişinin ilgi alanına girmiş durumda. Aynı zamanda din sosyolojisi artık İlahiyat Fakültelerinde ve pek çok Sosyoloji Bölümünde ders olarak yer alıyor. Elinizdeki bu eser hem lisans öğrencileri hem de konuya ilgi duyanlar için giriş niteliğindedir. Kitapta din sosyolojisinin konusu, klasik sosyolojinin dine bakışını etkileyen tarihsel, düşünsel ve toplumsal gelişmeler; dinin yapısı, toplumsal işlevleri, kültürle etkileşimi ve dinî gruplar; modernizm, postmodernizm ve din ilişkisi, sekülerleşme tartışmaları, Doğu’daki ve Batı’daki dinî canlanma, yeni dinî ve toplumsal hareketler ve nihayetinde dindarlığın yeni görünümleri güncel örneklerle ele alınıyor.

    10,24
Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?