Prof. Muhammed Kutub

Muhammed Kutup. 1919’da Mısır’da doğdu. Seyyid Kutup’un kardeşidir. Kahire Üniversitesi İngiliz Filolojisi mezunudur. İslâm dünyasında çeşitli dillere çevrilmiş dinî, psikolojik konularda onlarca eseri vardır. Abdünnasır yönetiminden itibaren farklı zamanlarda fikir suçlusu olarak hapsedildi. Halen Ümm el- Kura Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Yazarın yayınevinden çıkan diğer kitapları: Örnek İslâm Toplumu, Düzeltilmesi Gereken Kavramlar

  • Biz Müslüman mıyız?

    Şu yanlış kavramlar ve garip düşünceler akıllara nereden geldi acaba?: – Dinin sosyal hayatla ne alâkası olabilir?! – Dinin bir ekonomik sistemi olamaz! – Din; ferdin toplum ve devletle ilişkilerine dair ne getirebilir ki?! – Dinin hayat olgusu ve günlük yaşamda ne gibi bir rolü olabilir; örfler bakımından, giyim kuşam cihetinden hele hele kadın kıyafeti ile dinin ne alâkası var? Böyle düşünenlere göre dinin; sanat, basın-yayın, sinema ve televizyon gibi konularda da asla sözü ve yeri yoktur. Biz, bu sapmanın nasıl ortaya çıktığını ve nasıl geliştiğini anladığımız zaman, umarız ki işin içindeki hile ve tuzağı da görmüş ve bunlara karşı uyanık olmamız gerektiğini öğrenmiş oluruz. İlk Müslümanların çok iyi şekilde anladıkları açık gerçek, Müslüman toplumun ancak Allah’ın şeriatı ile kurulabileceği idi ve buna kesin bir şekilde inanıyorlardı. Onlara göre Allah’ın şeriatından uzaklaşarak Müslüman olarak yaşayabilmenin imkânı yoktu. O tarzda Müslüman da olunamazdı. Evet, onlar başardılar. Çünkü onlar istediler, isteklerini önce kendi küçük dünyalarında gerçekleştirmek üzere uygulamaya koyuldular, bunda netice aldıktan sonra da hayata geçirme, topluma ve tüm insanlığa yayma yolunu tuttular. İşte o zaman gerçek Müslüman oldular.

    6,90
  • Kur’an’ı Nasıl Okuyalım?

    Müslüman; Kur’an’la sohbet etmekten ve Kur’an okumaktan müstağni olamaz. Kur’an okumak bizatihi ibadettir. Ama Kur’an’ı nasıl okuyalım? Onu sırf okumak için mi okuyalım? Ya da ahireti hatırlamak, ölümü anmak, mahşer ve hesabı yâd etmek için mi? Kur’an’ı, belagatine hayran olalım; üslubunun güzelliğiyle şenlenelim diye mi okuyalım? Yoksa araştırma ve incelemeler yapmak için mi? Veya ekonomik, sosyal, psikolojik ve ahlâkî nazariyeler tesis etmek için mi okuyalım Kur’an’ı? Muhammed Kutub, “Bu şıklardan, istediğimizi tercih edebiliriz. Kur’an okumamızın amacı; bunlardan hangisi olursa olsun, karşılığında mutlaka mükâfat vardır. Yeter ki Allah’a yönelelim ve yaptığımız şeylerin hepsinin gayesi Allah olsun.” dediği bu eserinde, yaşadığımız hayatın problemlerine ışık tutan bu İlâhi kitabı yepyeni bir ruh ve dinamizm ile okumanın yollarını göstermektedir.

    5,90
  • Hayatul Anbiya für Kinder: Die Geschichten der Propheten

    Hayatul Anbiya lil Awlad für Kinder. Die Geschichten der edlen Propheten mit wunderschönen Illustrationen.

    Das vorliegende Werk Hayatul Anbiya, das Leben der Propheten, ist an unsere geliebten Kinder gerichtet. Dieses Buch soll ihnen die Vorzüge der Propheten nahebringen und ihnen die Möglichkeit bieten, sich diese als Vorbilder zu nehmen. Denn die Propheten waren die besten und edlen Männer dieser Welt. Sie waren jene, die die erhabene Religion, den Islam an uns weitergaben.

    In diesem Werk werden die Geschichten und Lehren aus dem Leben von 24 Propheten auf eine wunderschöne und kindgerechte Art und Weise vorgeführt.

    Wunderschöne und islamgerechte Illustrationen zu jedem Propheten machen dieses Werk zu einer passenden Lektüre für jede Angelegenheit, sei es für Gutenachtgeschichten vor dem Schlafengehen oder ein Arbeitsbuch für Unterrichtszwecke.

    Die Kinder der Gegenwart, sind das Erbe der Zukunft, wer sie erzieht, erzieht eine blühende Generation.

    Der Erfolg für das Jenseits liegt in den Fußstapfen der edlen Propheten und Gefährten.

    Möge Allah, der Erhabene den Muslimen, Eltern und Kindern, den Großen und Kleinen, Geduld und Kraft geben. Möge Allah, der Erhabene uns die Ehre geben, in die Fußstapfen der edlen und frommen Propheten und Gefährten treten zu können und ihnen gegenüber ebenbürtig zu sein.

    Allahumma Amin.

    11,39
  • Hayatus Sahaba für Kinder: Die Geschichten der edlen Prophetengefährten

    Hayatus Sahaba lil Awlad für Kinder. Die Geschichten der edlen Prophetengefährten mit wunderschönen Illustrationen.

    Das vorliegende Werk Hayatus Sahaba, das Leben der Prophetengefährten, ist an unsere geliebten Kinder gerichtet. Dieses Buch soll ihnen die Vorzüge der Sahaba nahebringen und ihnen die Möglichkeit bieten, sich diese als Vorbilder zu nehmen. Denn nach dem Propheten waren sie die beste Gemeinschaft. Es waren seine edlen Gefährten, jene die erhabene Religion, den Islam an uns weitergaben. Das Verfassen dieser Arbeit ist für mich von großer Bedeutung. In erster Linie glaube ich, ihnen durch die Wiedergabe ihrer Lebensgeschichten meine Treue und Ergebenheit zu erweisen. Außerdem ist es von Bedeutung, Lehren aus ihren Leben zu ziehen und ihre besonderen Vorzüge hervorzuheben.

    In diesem Werk werden die Geschichten und Lehren aus dem Leben von 22 Sahaba auf eine wunderschöne und kindgerechte Art und Weise vorgeführt.

    Wunderschöne und islamgerechte Illustrationen zu jedem Sahaba machen dieses Werk zu einer passenden Lektüre für jede Angelegenheit, sei es für Gutenachtgeschichten vor dem Schlafengehen oder ein Arbeitsbuch für Unterrichtszwecke.

    Die Kinder der Gegenwart, sind das Erbe der Zukunft, wer sie erzieht, erzieht eine blühende Generation.

    Der Erfolg für das Jenseits liegt in den Fußstapfen der edlen Propheten und Gefährten.

    Möge Allah, der Erhabene den Muslimen, Eltern und Kindern, den Großen und Kleinen, Geduld und Kraft geben. Möge Allah, der Erhabene uns die Ehre geben, in die Fußstapfen der edlen und frommen Propheten und Gefährten treten zu können und ihnen gegenüber ebenbürtig zu sein.

    Allahumma Amin.

    11,39
  • İnsan Psikolojisi Üzerine Etüdler

    İnsan zıt, çift tabiatlı (Ambivalence) bir mahlûktur. Hem en üstün mertebeye çıkabilecek güçtedir hem de en alt tabakalara düşecek kabiliyette… Dinin koyduğu külli gerçekler, bilimin verdiği ayrıntılı bilgilerle birleşince hayatın normal akışı sağlanır. Biz Müslümanlar insan psikolojisi üzerinde İslâm’ın görüşünü ortaya koyabildiğimiz zaman, Batının bozuk psikolojik ekolleriyle üzerimize akan nazariyeler seline karşı koyabiliriz. Bunun yanı sıra sürükleyip getirdiği ahlâkî, fikrî, sosyal ve ekonomik bozuklukların hepsinin de önüne geçebiliriz. O zaman da krizler içinde bocalayıp kıvranan beşeriyet âlemine büyük hizmetler götürmeye hak kazanırız. Muhammed Kutub, elinizdeki eser ile ilgili olarak “Bu kitap, bütün bölümleri ve satırlarıyla insanı insanca yorumlamak için yapılmış bir çalışmanın ve harcanmış bir çabanın mahsulüdür. Bir yandan İslâm’ın psikoloji konusundaki görüşünü incelerken diğer yandan bizi konunun derinliklerine götürecek bütün psikolojik ekollerin görüşlerine başvuracağız. Bizi böyle bir sentez yapmaktan alıkoyacak hiçbir sebep yok. Ancak tabii ki ilk ve son görüş kaynağımız ve hareket noktamız yalnız ve yalnız Kur’an-ı Azim’dir.” diyor.

    8,90
  • Örnek İslam Toplumu

    Hz. Muhammed (s.a.) ve dört halife dönemi müslümanlar tarafından “Saadet Asrı” olarak nitelenir. Elinizdeki kitap o dönem müslüman toplumunu oluşturan faktörleri ve o neslin özelliklerini ele almaktadır. Peygamberimizin şahsiyeti, İslâm medeniyetinin insanlığa katkıları, örnek İslâm toplumunun özelliklerinden uzaklaşmanın sebep ve sonuçları da bu kitapta işlenen konular arasındadır.

    5,90
  • Düzeltilmesi Gereken Kavramlar

    Muhammed Kutub, bu eserinde, günümüz müslümanının öncelikle yapacağı ilk işin zihinde yer eden kavramların yanlış yorumlardan ayırt edilerek tashih edilmesi, doğru temeller üzerine oturtulması ve berraklaşması olduğunu dile getirmektedir. Bu olmaksızın atılacak diğer adımların başarısızlığa mahkum olacağını belirten M.Kutub, bu gerçekten hareket ederek Kelimei Tevhid, Kaza-Kader, Medeniyet, İbadet kavramları üzerinde durmaktadır.

    6,90
  • İslami Açıdan Tarihe Bakışımız

    İlahî kanunlara uygun olarak gerçekleşen tarihten ibret alınması gerekmektedir. Tarih, sadece olayların aktarılması değil, aynı zamanda da yorumlanması ve değerlendirilmesidir. Yazar, Kur’an’dan hareketle insanın varlığının anlamını, insanın tarihi seyrini ve ilahî kanunların etkisini İslâmî-Batılı yorum şekilleri ölçeğinde inceleyerek Müslümanın tarihe bakışının nasıl olması gerektiği sorusuna cevap aramaktadır.

    7,94
  • Nasıl Davet Edelim?

    İnsanları nasıl davet edeceğimizi bilmemiz, son derece önemli hususlardandır. Çünkü bugün İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı bu kriz, son derece keskin bir krizdir. Bütün düşmanlar İslam’a karşı savaşmak için bir araya gelmiş bulunuyor. Belki de daha önceden bu çapta ve bu ısrar ile İslam düşmanları bir araya gelmiş değildir. Diğer taraftan bugün insanlığın İslam’a ihtiyacı Rasulullah’a (s.a.v.) indirildiği gündeki ihtiyacından daha az değildir.

    7,94
  • İslami Çalışmada Eğitimin Önemi

    Bizler İslami çalışmada eğitime önem vermenin zorunluluğunu yüksek sesle dile getirirken bazı kimseler arasında birtakım sorular gündeme gelir. Eğitimden maksat nedir? Herhangi bir şey yapmadan önce eğitim ne zamana kadar sürecektir? Bazıları da şöyle der: “ Yeteri kadar eğittik. O halde bundan sonra yapılması gerekeni araştıralım.” Hatta bazı kimselerde şunu dile getirirler: “Düşmanlar bizim eğittiklerimizi yakalayıp zindanlara atıyor ve öldürüyor ya da baskı altında tutmalarından dolayı onları eğitmek için harcadığımız çaba ve gayret boşa gidiyorsa eğitim alanında çalışmanın faydası nedir?” İşte ben bu eseri, bu gibi sorulara cevap vermek, İslami çalışmada eğitimin ve bunu sürdürmenin önemini açıklamak ve eğitimin herhangi bir zaman ve mekanda belirli bir sınırda duraklamaması gereken sürekli bir çalışma olduğunu açıklamak için yazdım.

    6,79
Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?