Noam Chomsky

Gerçek ismi Avram Noam Chomsky olan Noam Chomsky Amerikan aktivist,dil bilimci, filozof, mantıkçı, siyasi eleştirmen ve yazardır. Yaşayan en önemli aydınlardan kabul edilmektedir. 7 Aralık 1928 yılında Pensilvanya'da Rus Göçmeni bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Ailesi Yahudi kökenlidir , kendisi de bir Yahudidir. Babası William Chomsky İbranice öğretmeni olarak çalışmaktaydı. Ortaçağ döneminin dil bilgisi hakkında bilimsel bir dergi çıkarmaktaydı. Alev Alatlı dahil bir aydın tarafından asıl araştırma alanı İbranice'dir ithamında babasının etkisi çok fazladır. Noam Chomsky lise eğitiminden sonra Pensilvanya Üniversitesinde Dil Bilim üzerine eğitim aldı. Nelson Goodman gibi radikal bir akademisyenin öğrencisi oldu. Yapısal Dil Biliminin Yöntemi isimli kitabın düzeltmeleri için Harvard'a gitti. 24 Yaşında Avrupayı gezen Chomsky bu gezileri sırasında dil biliminde devrim yaratan kuramının zeminini buldu. Bu kuramın zeminine göre dil doğuştan gelen soyut bir kavramdı. Çocukların doğuştan her dili öğrenmeye yetenekli olduğunu ama çevresinden etkilenerek anne abasının kullandığı dili öğrendiğini açıkladı. Harvard Üniversitesindeki çalışmalarının meyvesini de almıştır. 1955 yılında Pensilvanya Üniversitesinde doktora 33 yaşında ise profesör unvanını almıştır. Noam Chomsky Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde görev yapmaktadır. Aynı enstitüde Modern Diller ve Dilbilimi alanında çalışmaktadır.

  • Batı Terörizmi Hiroşima’dan İnsansız Hava Araçlarına

    Chomsky’nin siyasi düşüncesine giriş niteliğindeki bu güncel kitap, Kolomb’un Amerika’ya ayak basmasından günümüze Batı sömürgeciliğinin katlettiği insanların hikâyesi anlatılıyor.
    Arap Baharı’ndan, Latin Amerika’ya, Afrika’daki çöküşe ve küresel ekolojik krize kadar birçok konu ele alınıyor ve dünyamızın gidişatı resmediliyor. Batı emperyalizmi ile mücadele olanakları tartışılıyor.
    Kitap akademide siyaset bilimleri/uluslararası ilişkiler bölümlerinin olduğu kadar farklı yelpazelerden okurun da ilgisini çekecektir.

    “Dünyayı dolaşırken, filmlerim ve kitaplarım üzerinde çalışırken çoğu zaman Noam’ı düşündüm. Tanıdığım en istikrarlı, entelektüel ve ahlaki olarak en güvenilir kişiydi. Kendini adamışlığı, ‘imparatorluğun tankları’ önünde dimdik ve gururlu duruşundaki cesaret, insana güç ve ilham veriyordu.”
    “Kitabın başlığından da anlaşılacağı üzere söyleşimizde yer alan konular Hiroşima’dan insansız hava araçları ile yürütülen savaşa, sömürgeciliğin ilk günlerinden batılı propaganda aygıtının modern yöntemlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyordu. Bu fikir alışverişi bizi New York’ta, Broadway’deki gazete bayisine, oradan Nikaragua ve Küba’ya, Çin’e, Şili ve İstanbul’a ve çok sevdiğimiz başka yerlere aldı götürdü.”

    André Vltchek

    9,09
  • Korsanlar ve İmparatorlar

    Korsanlar ve İmparatorlar, Aziz Augustinus’un aktardığı bir anekdotla başlar. Büyük İskender ile esir aldığı korsan arasındaki bir diyalogdur bu: “İskender korsana, ‘Sen ne cesaretle denizlere korku salabiliyor­sun?’ diye sorar. Korsan, ‘Asıl sen ne cesaretle bütün dünyaya korku salabiliyorsun?’ diye cevap verir ve şöyle devam eder: ‘Ben sırf küçük bir gemiyle bunu yaptığım için hırsız sayılıyorum, oysa sen aynı şeyi koca bir donanmayla yapıyorsun diye İmparator olarak anılıyorsun.’”

    Augustinus’un anlattığı hikâye, modern “İmparator” ABD ve onun sadık müttefiklerinin sözde “terörist” devletlerle olan ilişkilerini gayet iyi özetler ve “uluslararası terörizm” kavramının modern Batılı anlamdaki kullanı­mına ışık tutar. Bu anlam dünyasında İmparator ve vasal devletlerinin başvurduğu her tür şiddet eylemi “nefsi müdafaa”, “haklı savaş”, “misil­leme” yahut “önleyici eylem” statüsünde değerlendirilirken, Küba, Orta Amerika ülkeleri ve Filistin’in de aralarında bulunduğu ülkelerin, yani “onlar”ın her tür eylemi doğrudan “terörist saldırı” kapsamına sokulur.

    11,39
Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?