Farabi

Farabi 873 yılında Türkistan'ın Farab şehrinde doğmuştur. İlk Türk ve Müslüman felsefecisidir. Gerçek ismi Ebu Nasr Muhammed bin Tahran bin Uzlug'dur. Farab'da doğduğu için Farablı diye de anılmaktadır. İlk öğrenimini Farab'da medrese öğrenimimi ise Bağdat'ta yapmıştır. Harran'da felsefe araştırması yapmıştır. Bu yıllarda Yuhanna bin Haylan ilse birlikte Aristotelesin'in yapıtlarını okumuştur. Halep'te Hemedani hükümdarının konuğu olmuştur. Arap Ülkelerinde yaşamış olmasına rağmen Türk Törelerini ve kimliğini ölene kadar bırakmamıştır.Farabiyi anlatan en iyi kitaplar, İslam Aleminde Ebul Hasan el Beykani gibi yazarlar tarafından ölümünden sonra gerçekleştirildi.Bu anlatımlar bir felsefeciden çok bir ermişi anlatıyordu. Aristoteles'in madde ve suret kavramını benimsedi. Farabi ilimleri sınıflara ayırdı. Farabiye kadar üçüzlü ve dördüzlü diye ikiye ayrılan ilimlerin üçüzlü ilimlere mantık, beyan dördüzlü ilimlere ise matematik, geometri, astronomi dahildi. Farabi ise Fizik, matematik, metafizik ilimler diye üçe ayırdı. Bu metodu Avrupalı bilginler tarafında kabul gördü. Büyük düşünür Farabi hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıklı izahını yaptı. Bu keşfi sayesinde musiki aletlerin yapımında gerekli olan kaideleri buldu. Tıp alanındaki çalışmaları sayesinde çeşitli ilaçlar ile ilgili eserler de yazdı. Eski Yunan ve filozofların eserlerini Arapça'ya çevrilerek öğrenilmesini sağlayan Farabi olmuştur. Avrupalı bilginler bu bilgileri öğrenmek için Farabiyi okumak zorunda kaldılar. Farabi'nin eserlerinin Yüzyıllar boyunca Avrupa'da tanınmasının nedeni de bu olaydır. Tüm Batıda Orta Çağ boyunca tanınan hakkında araştırmalar yapılan Farabi 950 yılında Şam'da vefat etmişti

  • İdeal Devlet

    Farabî (870-950): Türk-İslam filozofu, gökbilimci, müzisyen. İslam’ın Altın Çağ’ının en önemli isimlerden biridir. Farabî yükseköğrenimini Bağdat’ta tamamladı, zamanın ünlü bilginlerinden ders aldı. Aristoteles’in ve Platon’un eserlerini inceledi, bu iki filozofun felsefelerini İslam’la bağdaştırmaya, bu sayede İslam dinine felsefi bir nitelik kazandırmaya çalıştı. Felsefeye mantık ile başlayıp metafizik üzerinde durdu; felsefenin dil, siyaset, doğa, zihin ile ilgilenen dallarında eserler verdi; müzik aletleri geliştirdi, müzik ve psikoloji konularında yazdı. İslam felsefesinin gelişmesini ve korunmasını sağladı, İlkçağ Yunan-Latin eserlerinin Arapça tercümelerinden yararlanmak zorunda kalan ve kendisini Alpharabius ismiyle anan Batılı Orta Çağ düşüncesini etkiledi. İdeal Devlet bilinen 103 eserinden sonuncusudur ve Farabî’nin felsefesini tüm açılardan yansıtır. Eserde İlk Var Olan’ın nitelikleri, diğer varlıkların nasıl meydana geldiği, varlıkların dereceleri, bunun organlardaki karşılığı, bir beden gibi işleyen şehri/toplumu yönetecek kişinin nitelikleri, şehir/toplum türleri, her birinin güçlü ve zayıf yanları ele alınır.

    5,64
  • İlimlerin Sayımı

    Farabî (870-950): Türk-İslam filozofu, gökbilimci, müzisyen. İslam’ın Altın Çağ’ının en önemli isimlerden biridir. Farabî yükseköğrenimini Bağdat’ta tamamladı, zamanın ünlü bilginlerinden ders aldı. Aristoteles’in ve Platon’un eserlerini inceledi, bu iki filozofun felsefelerini İslam’la bağdaştırmaya, bu sayede İslam dinine felsefi bir nitelik kazandırmaya çalıştı. Felsefeye mantık ile başlayıp metafizik üzerinde durdu; felsefenin dil, siyaset, doğa, zihin ile ilgilenen dallarında eserler verdi; müzik aletleri geliştirdi, müzik ve psikoloji konularında yazdı. İslam felsefesinin gelişmesini ve korunmasını sağladı, Batılı Orta Çağ düşüncesini etkiledi. Kendi zamanında ilim kabul edilen ilimleri sınıflandırdığı İlimlerin Sayımı’nda, her ilmin konusu, değerleri hakkında bilgi verir, bu ilimlerden birini öğrenmek isteyen kişileri neyi incelemeye giriştikleri, bu incelemenin kendilerine nasıl bir fayda sağlayacağı, o ilmi öğrenmekle hangi üstünlüğü elde edecekleri konusunda aydınlatır.

    6,79
  • Mutluluğun Kazanılması

    Farabî (870-950): Türk-İslam filozofu, gökbilimci, müzisyen. İslam’ın Altın Çağ’ının en önemli isimlerden biridir. Farabî yükseköğrenimini Bağdat’ta tamamladı, zamanın ünlü bilginlerinden ders aldı. Aristoteles’in ve Platon’un eserlerini inceledi, bu iki filozofun felsefelerini İslam’la bağdaştırmaya, bu sayede İslam dinine felsefi bir nitelik kazandırmaya çalıştı. Felsefeye mantık ile başlayıp metafizik üzerinde durdu; felsefenin dil, siyaset, doğa,
    zihin ile ilgilenen dallarında eserler verdi; müzik aletleri geliştirdi, müzik ve psikoloji konularında yazdı.
    İslam felsefesinin gelişmesini ve korunmasını sağladı, Batılı Orta Çağ düşüncesini etkiledi.
    Siyaset felsefesi alanındaki en olgun eseri kabul edilen Mutluluğun Kazanılması öncelikle insanların her iki dünyada mutluluğu kazanmalarına aracı olan insani şeyleri, yani teorik erdem, fikrî erdem, ahlâki erdem ve pratik sanatları tanımlar.

    6,79
Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?