Ömer Nasuhi Bilmen

Ömer Nasuhi Bilmen, 1883 yılında Salahar Köyü / Erzurum da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta babasını kaybetmesi üzerine, Erzurum Ahmediyye Medresesi müderrisi (hocası) ve nakibüleşraf kaymakamı olan amcası Abdürrezzak İlmi Efendi'nin koruması altına girer. Amcasının da vefatından sonra 1908 yılında İstanbul'a giderek derslerine devam eder ve Fatih Medresesi hocalarından Tokatlı Şakir Efendi'den diplomasını alır. Açıklanan sınavı kazanır ve 1912 yılında dersiamlık (medrese hocalığı) diplomasını alır. Arapça ve farsçayı çok iyi bilen Ömer Nasuhi, bu arada Fransızcayı da çeviri yapacak kadar öğrenmiştir. Ömer Nasuhi Bilmen, 1912 yılında Bayezit Medresesi dersiamı olarak çalışmaya başladı. 1913 yılında Fethane-i Ali müsevvid (yazı taslaklarını hazırlayan katip) mülazımlığına atandı ve bir yıl sonra baş mülazımlığa terfi ettirildi. 1915 yılında Heyet-i Te'liffiyye üyesi olan Ömer Nasuhi Bilmen, 1916'da Mahkeme-i Temyiz Şer'iyye Dairesi mümeyyizliğine nakledildiyse de Mayıs 1920'de tekrar Hey'et-i te'lifiyye üyesi oldu. 14 Şubat 1926 yılında İstanbul Müftülüğü müsevvidliğine getirildi, 16 Haziran 1943'de İstanbul Müftüsü olarak atandı. 6 Nisan 1961 yılında da emekli oldu. Ömer Nasuhi Bilmen, İstanbul İmam-Hatip okulunda ve Yüksek İslam enstitüsünde nazarı hukuk ve kelam dersleri verdi. Hayatının sonuna kadar ilmi çalışmalarını sürdüren Ömer Nasuhi, sekiz ciltlik Kur'an-ı Kerim'in Türkçe Meal-i Alisi ve Tefsiri adlı dev eserini emekli olduktan sonra tamamlamıştır. 12 Ekim 1971 yılında İstanbul'da vefat eden Ömer Nasuhi Bilmen, Edirnekapı Sakızağacı Şehitliğinde toprağa verilmiştir. Ömer Nasuhi Bilmen, tarafından kaleme alınan son kitap "Yüksek İslam Ahlakı" Ravza Yayınları tarafından okuyucuların beğenisine sunulmuştur.

  • Fetih Sure-i Celilesinin Tefsiri

    Eski Diyanet İşleri Başkanımız, büyük âlim Ömer Nasuhi Bilmen’in; İstanbul’umuzun 500. Fetih yıl dönümünü tebrik ve Hakk Teâlâ Hazretlerine teşekkürlerini arz ve takdim maksadı ile yayınladığı bu eseri üç kısımdan oluşmaktadır: 1. Fetih Sure-i Celilesinin Türkçe tefsiri, 2. İslâmiyet’in yüksek mahiyeti ve yükselişi, 3. İstanbul kuşatmalarına, fethine ve Sultan Fatih’in hayatına dair bilgiler Birinci Kısımda, hakkında; Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in Ömer İbnu’l Hattab’ı Huzur-u Saadetine davet ederek, “Vallahi, Bana bu gece bir sure indirildi ki o Bana, güneşin üzerine doğduğu her şeyden daha sevgilidir.” deyip okuduğu Fetih Sure-i Celilesinin ayetleri, meali ve tasavvufî manaları açısından ele alınmaktadır. “Din, beşeriyetin ruhudur.” diye başlayan İkinci Kısım ise insan toplumlarının hiçbir vakit dinsiz bir hâlde yaşamadığını ve bu hâlin, dinin fitrî bir ihtiyaç olduğuna şahidlik ettiğini beyan etmektedir. Üçüncü Kısmın yazılış amacı ise İstanbul’un çok sayıdaki muhasaralarına ve son fethine dair kısaca bilgi verip bu vesile ile Hakk Teâlâ Hazretlerinin mazhar olduğumuz lütuflarını yâd ederek şükür secdesine kapanmakla vazifeli olduğumuzu muhterem dindaşlarımıza ifade etmektir. Ömer Nasuhi Bilmen’in lezzetine doyulmayan kaleminden, fethi üç önemli başlıkta ele aldığı bu kıymetli eseri okuyucularımızın istifadesine sunarız.

    8,90
  • Büyük İslam İlmihali (Kitap Kağıdı-Ciltsiz)

    Muhterem Okuyucu! Elinizdeki bu eser, Fatih Dersimalarından emekli Diyanet işleri reisi, merhum Ömer Nasuhi Bilmen’in, “Büyük İslam İlmihali” adlı bu kıymetli eserin sadeleştirilmesi ile meydana gelmiştir. Bilindiği gibi ilmihal; her müslümanın mutlaka bilmesi gerekli, farz-ı ayn olan; başta temel iman bilgileri ile taharet, ibadet usullerini, nikah-talak ve helal-haram gibi dini hususları öğretmet üzere yazılmış olan dini kitaptır. Elinizdeki “Büyük İslam İlmihali”, müslümanlar için yapılmış büyüyk hizmetlerin başındadır. Her müslümanın evinde bulunması gereken bu eser birçok dini meseleleri ihtiva etmektedir.

    12,90
  • Yüksek İslam Ahlakı

    Ahlâk; huy, tabiat, seciye, insanın manevi nitelikleri, tutum ve davranışları gibi manalara gelir. İslam dininde güzel ahlak sahibi olmanınne denli önemli olduğunu anlamak için Allah Resulü’nün şu buyruğuna dikkat edelim: “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hüsnü’l-Huluk,8)

    5,64
Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?