Ekrem Tahir

  • Yaratıcı Öfke

    Yaratıcı öfke: Düşünürlerin içindeki esrarlı ve ateşten bir yumak; düşü-nürlerin karanlığı yok eden ve boğan öfkesidir. Bir vicdanın vicdanı, kâmil bir imanın ve asla korkmayan; ulvi düşüncelerin serdarlarıdırlar! Ve bu şiddetin şiddeti öfkeleri olmasaydı, düşünce en metafizik yani en yakıcı, en kristal diğer bir ifadeyle insanların ruhlarını, rüya ufuklarını asla gebe bırakamazdı… Bir insanın, bir ailenin inancını kaybetmesi şüphesiz kötü bir yıkım, ama bir milletin bütün fertlerinin inançları, kurucu ve taç mefhumları elinden alınıp melezleştirilmesi, bütünüyle o milletin intiharı demektir! Hâkim olmadığınız her düşünce, her mefhum size hâkim olup; size hükmeder ve size diz çöktürür! Diğer bir ifadeyle insanı gözü bağlı kölesi yapar.

    10,24
  • Yarı Türk Düşüncenin Vücudu

    Yarı” Türk artık bir cins isim’dir. Bir sürekli ihanetin, yıkımın, kıyıcılığın ve anti insanın ismidir. Veyl ki Veyl olsun! Bu bir “cins isim” olan: Yarı Türkleri tanımayanlara… Düşünün bir H. Bergson, Marcel Proust, Karl Marks, Edmund Husserl, Karl Mannheim, Jean Paul Sartre, Theodor Adorno, Eric Voegelin, Emmanuel Levinas, Michel Foucault ve Hans Blumenberg gibi… Bunlardan bir Marcel Proust, Adorno ve H. Blumenberg gibi melez yani kimisinin annesi veya babası Musevidir. Bunların hiçbiri ülkesine ihanet içinde ve karıştırmak, yaşadığı ülkenin değerlerine, insanlarını hakir görüp asla küçümseyip, savaş ilan etmediler: gizli veya açık bir şekilde… Üstelik içimizdeki “Yarı” Türkler bunların haşiv tozları bile olamazlar. Şayet bunlar Türk ise, Roma’daki Papa’da Türk yani Müslümandır…
    Batı bir avuç düşünen insanların dışında; hep bir hecesiz kelimeler ve mefhumlar medeniyetidir: Kanlı, kıyıcı ve ebedi sömürgeci. Üstelik bu medeniyete olsa olsa ancak: Ex Okzident Nox diye adlandırılabilinir. Yani Karanlık Batı’dan Gelir. Karanlık ve barbarlık. Batı düşüncesi sonludur. Düşünce sonluda üşür!
    Şayet düşüncenizin kasları varsa, kaslarınızın içine dikeni yerleştirmeye geldim, dostça…

    11,39
  • Varlık ve Hece

    Kitap kemiyetten çok keyfiyetin dünyasıdır. Hecelerin sessiz rakslarının dünyasının sonsuz şarkısıdır kitap… Sadece nazariyelerin sesi değil… Üstelik nazari yani teorik fikirler tabiatın sesli üçgenidir. Unutmayalım geometri daha çok, çok sesli bir işaret, bir ayet olan tabiatın mücerret ifadesidir. Tabiat kâh açık kâh kapalı bir kitap… Uçsuz bucaksız bir bilgi örgüsünün, manzumesinin sır manzumesidir. Sırrını sadece kendisini okuyana, dinleyene, dikkatlice nazar edene, soru sorana, düşünene açan, okuyunca sizi de düşünce dünyasına götürecek bir kitap.

    6,79
Open chat
Size nasıl yardımcı olabiliriz?