Prof. Dr. Seyyid Kutub

Seyyid Kutub, 9 Ekim 1906 yılında Muşa, Mısır'da doğmuştur. Orta ve lise tahsilini el-Ezher de bitirmiştir. Daha sonra Kahire Üniversitesinin Darul Ulum fakültesine girmiştir. 1933 yılında mezun olduğu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak tayin edilmiştir. 1939 ve sonrasında İslami düşünceye yönelmiştir.1946 yılında Konum Dersleri isimli makalesini yayımlamıştır. Çoğu kişiye göre bu makalesi onun İslami düşünceye girişini temsil eder. Makalesinde toplumun ıslahının ve Müslümanların bu yönde çalışmasının Kur'an'ın emri olduğunu savunmuş, Mısır'ın o dönemdeki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu. Seyyid Kutub, kitaplarında genellikle geleneksel İslam'a karşı, sahih bir çizgiyi savundu. Tasavvufta var olan hurafeleri eleştirmiş, Mısır'a döndüğünde kamu hizmetinden ayrılıp Müslüman Kardeşler Teşkilatına katılmıştır. Cemal Abdül Nasır'a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeni ile birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi Seyyid Kutub'da tutuklanmış ve on beş yıl hapis cezası verilmiştir. Seyyid Kutub, hapiste ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak olan iki eseri kaleme almıştır. 1964 yılında serbest bırakıldıktan sonra, 1965 yılında tekrar tutuklanmıştır. 22 Ağustos 1966 yılında hakkında idam cezası verilmiştir. Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerde birçok dünü otorite ve grup tepkiyle karşılasa ve Nasır'ı kararından döndürmeye çalışsalar da, Seyyid Kutub, 29 Ağustos 1966 yılında idam edilmiştir.

  • Köyden Bir Çocuk

    “Özümüzde dürüst olduğumuz zaman başkalarının da birçok meziyetleri olduğunu görürüz. Herhangi bir insanın güzel, övgüye layık olacak meziyetleri olmaması mümkün değildir. Ama biz, ancak kendi ruhumuzda sevgi tohumlarını yetiştirdiğimiz zaman, insanların ruhlarının derinliğindeki bu sevgi unsurlarını yakalayabiliriz.” diyen Seyyid Kutub, genellikle fikir ve aksiyon adamı olması açısından incelenmiştir. Fikir ve aksiyon adamı olmasının köklerini ifade etmesi bakımından o; İngiliz sömürgesi altındaki Mısır’da doğmuş “Saf ve masum bir köylü çocuğuydu.” “Köyden Bir Çocuk” 1906 doğumlu yazarın özellikle ilk 10-12 yılını kendi kaleminden ve duygusal bir pencereden okuyabileceğiniz müstesna bir eserdir.

    5,90
  • Bela ve İmtihan

    Belalarla sınanmanın hikmetine dair İbni Kayyım el-Cevziyye’nin “Pişman Olanları Şeytanın Tuzaklarından Kurtarmak” kitabı ile Seyyid Kutub’un “Fi Zilali’l Kur’an” tefsirinden Nur Suresi’nin 11. ayetten 26. ayete kadar olan bölümünü kapsayan elinizdeki bu eser, çeşit çeşit sıkıntı ve belaların etraflarını sardığı esnada müminlerin nasıl davranmaları gerektiğini aktarması açısından çok önemlidir. Müslümanların başına gelen en büyük musibetlerden biri olan İfk Hadisesi’nin işlendiği bu kitap, Müslüman toplumların böylesi büyük durumlarla karşılaştıklarında takip edecekleri metodu sunmaktadır. Seyyid Kutup bahse konu hadise ile ilgili değerlendirmesini Nur Suresi 11. Ayet-i Kerime ile özetlemektedir: “Onu kendiniz için bir şer sanmayın. Bilakis o sizin için bir hayırdır.” “İman zayıfladığında, Müslümanların imanlarının eksikliği nispetinde düşmanları aleyhte hareket imkânı bulurlar. Allah’a itaati terk etmekle düşmanlarına bu imkânı bizzat veriyorlar.” diyen İbni Kayyım el-Cevziyye’ye göre de “Belki de imtihan geçmiş hesaplara dönmek için bir fırsat, kavuşulması umulan gelecek için bir an durup düşünmektir. İmtihan, insanın olgunluğunu ve kuvvetini arttırır; sadık davetçiler için ise sevap ve derinleşmedir. İmtihan, mümin için asla şerli bir şey değildir. O, Allah Teâlâ’nın kullarını kendine döndürmek için yürürlüğe koyduğu bir hayırdır.”

    5,90
  • Faiz Ayetinin Tefsiri

    Bir Müslüman, faizin kaçınılmaz olduğuna ve bu devirde onsuz bir ekonomik düzenin yürüyemeyeceğine inanıyorsa bu onun, bu konularda hiçbir bilgisi olmadığını açığa çıkarır. Bu düşünce baştanbaşa sakat ve yanlıştır. Bu düşünce sadece prensipte sakat olmakla kalmaz, hatta insan hayatı için en önemli ve kaçınılmaz olan ve onsuz dünya işlerinin yürüyemeyeceği bir şeyden bizi men etmeyeceğine inandığımız Allah hakkında da suizanda (kötü düşüncede) bulunulmuş olur. Seyyid Kutub’un “Faiz Ayetinin Tefsiri” kitabı hacim itibari ile küçük ancak muhtevası itibari faiz sistemini her yönü ile ele alan kapsamlı bir eserdir.

    6,79
  • Çocuklar İçin İslam Tarihi / Peygamberlerin Hayatı SET

    İlk insan ve ilk peygamber : Hz. Adem… İnsanlığın başlangıcı ile peygamberler tarihi örtüşüyor bir bakıma. Buradan yola çıkan Kahraman Yayınları, çocuklara yönelik köklü bir çalışmaya imza attı. “Çocuklar için İslam Tarihi”. İnsanoğlunun var oluşundan itibaren bu serüveninin zincirleme olarak sunulduğu kitap dizisinin ilk serisi “Peygamberlerin Hayatı”ndan oluşuyor.
    Bu seride yer alan kitap isimleri şöyle:

    1. Hz. Adem ile Havva
    2. Kabil ile Habil
    3. Hz. Nuh’un Gemisi
    4. İrem Bağları
    5. Hz.Salih’in Devesi
    6. Hz. İbrahim Allah’ı Arıyor
    7. Hz. İsmail’in Kurtuluşu
    8. Hz. Yusuf Kuyuda
    9. Hz. Yusuf Zindanda
    10. Hz. Şuayb ve Medyenliler
    11. Hz. Musa Sarayda
    12. Hz. Musa’nın Asası
    13. Hz. Musa ve On Emir
    14. Hz. Musa ve Hızır
    15. Hz. Davud
    16. Hz. Süleyman ve Belkıs
    17. Meryemoğlu İsa
    18. Hz. İsa’nın Mucizeleri
    19. Mağara Arkadaşları
    20. Karun ve Hâzineleri

    İyi ve kötünün, doğru ve yanlışın, güzel ile çirkinin yüzyıllarca çatışması bu 20 kitapta özlü bir şekilde anlatılıyor. Peygamberlerin ve inananların destansı hayatı okunurken ibret verici hikayelerle de insanların tarih boyunca yaşadığı maceralar takip edilebiliyor.
    Prof. Dr. Seyyid Kutub ve A. Cude es-Sahhar’ın yazdığı bu kitap serisi titizlikle yayına hazırlandı. Çocuklar İçin İslam Tarihi, “PEYGAMBERLERİN HAYATI”; akıcı bir dil, öyküleyici anlatım ve en doğru bilgilerle yetişme çağındaki çocukların yararlanabileceği, tekrar tekrar okuyacakları kaynak bir kitap serisi.
    Çocuklar; renkli ve resimli sayfaları, farklı mizanpajı, kaliteli kuşe kağıt basımı ve çarpıcı kapaklarıyla bu diziyi kuşkusuz severek okuyacak. Okulda ve evde eğitici kitaplar okurken din kültürlerini geliştirecek aynı zamanda insanoğlunun geçmişine zevkli bir yolculuk yapacaklar.
    devamını oku

    10,90
  • İslamda Cihad

    İnanç hürriyeti, insana ‘insanlk’ vasfını kazandıran ve en başta gelen temek haklardan birisidir. Aynı zamanda inanılan düşünceyi herhangi bir baskı ve şiddete başvurmadan yaymaya çalışmak da bir haktır. Elbetteki bu hakların aynı zamanda bir ödev niteliği arzettiği de dile getirilmelidir. Yani inanan insanlar, inançlarını kendileri yaşadığı gibi başkalarına anlatmakla da yükümlüdürler. Bu sörumluluk ise en anlamlı karşılığını islam inancınd bulmaktadır.

    7,94
Open chat
Wie können wir Ihnen behilflich sein?