Platon

Platon diğer bilinen ismi ile Eflatun M.Ö 427 yılında Atina’da doğmuştur. Eski Yunan filozoflarının en bilinenlerinden biri olan Platon döneminin soylu ailelerinden birinin çocuğuydu. Çok iyi bir eğitim aldı. Aldığı eğitimler müzik, edebiyat ve jimnastik gibi birbirinden farklı alanlarda yetiştirildi. Platon ismini geniş omuzlarından dolayı jimnastik hocasının verdiği söylenmektedir. Felsefe ile tanışması Sokrates’le karşılaşmasından sonra oluştu. Sokrates’in fikirlerinden etkilenen Platon, hocasının ölümünden sonra yazılı bir eseri bulunmayan Sokrates’in fikirlerini kitaplaştırdı. Sokrates’in ölümünden sonra gezilere çıktı Platon Güney İtalya’da Pythagorascılann görüşlerini etkisinde kaldı. Sicilya’da tanıştığı Dion ile devlet anlayışı ile konuşup tartıştı. Platon’un etkisinde kalan Dion toplumda değişiklik yapabilmek için Platon’dan yardım istedi. Platon’un sahip olduğu felsefi görüşler günümüzde hala tartışılmaktadır. Batı felsefesinin ilk başlangıç noktası ve en önemli filozofudur. Antik felsefesinin maddeci öğreticisi olan Demokritos en yüksek seviyeye erişmiş bu idealist felsefe düşüncesi Platon ile en üst noktaya ulaşmıştır. Platon bir sanatçı olarak yetiştirilmesinin etkilerinden dolayı düşünsel ürünlerini oldukça ustalıkla ve şiirsel anlatım dilini kullanarak asırlar boyu insanları etkilemeyi başarmıştır. Platon eserlerini genellikle diyalog şeklinde yazmıştır. Bu diyalogları yönlendiren ise ünlü hocası Sokrates olmuştur. Platona göre Felsefe okuyarak yapılacak bir şey değildir. Felsefe yapabilmek için aktif olmak, düşünmek ve tartışmak gereklidir.

  • Devlet

    M.Ö. 427-347 yılları arasında yaşamış olan Eflatun düşlediği en iyi devleti, Sokrates’le birlikte, bu kitapta anlatır. Devlet’te iki düşüncenin çatışmasına tanık oluruz: 1) İnsanlar doğuştan iyi ve eşittirler; toplumun kötü düzeni onları bozuyor, güçlüler güçsüzleri eziyor. Kanunlar güçlülerin elinde güçsüzlere karşı silah okuyor. 2) İnsanlar doğuştan ne iyi ne de eşittirler. Yalnızca güçlü ve güçsüzler vardır. Güçlünün güçsüzü yönetmesi, doğa gereğidir ve doğrudur. İnsan haklı olmaya değil, güçlü olmaya bakmalıdır. Buradan yola çıkarak Devlet’in, bugün “insan değerler” başlığında ele aldığımız birikimin kaynaklarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

    5,64
  • Sokrates’in Savunması

    Platon (MÖ yaklaşık 428-MÖ yaklaşık 348): Bugünkü üniversitenin atası sayılan Akademia’nın kurucusu ve hocası Sokrates’i konuşturduğu diyaloglarla felsefeyi yazıya en iyi aktarmış ustalardan biridir. Bu kitapta birbirini tamamlayan dört diyalog yer almaktadır. İlk diyalog olan Euthyphron’da yargılanışının öncesi anlatılır ve dinsizlikle suçlanan Sokrates’in inançları hakkında bilgi verilir. Sokrates’in Savunması’nda ise yargı süreci anlatılmaktadır. Kriton’da hüküm sonrası anlatılır, bir yurttaşın saygı duyması gereken ilkeler tartışılır. Platon’un en şiirsel eserlerinden biri olan Phaidon’daysa Sokrates’in son günü anlatılırken ruh hakkındaki düşünceleri yansıtılmaktadır.

    6,79
Open chat
Wie können wir Ihnen behilflich sein?