Altan Öymen

23 Haziran 1901’de İstanbul’da doğan Ahmet Hamdi Tanpınar Baytar Mektebini bırakır ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden 1923’te mezun olmuştur. Yurdun çeşitli yerlerinden öğretmenlik yaparken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yeni kurulan Türk Edebiyatı Kürsüsü profesörlüğüne getirilir. Maraş Milletvekili olarak TBMM’ ye girer. Daha sonra Milli Eğitim Müfettişliğine atanmıştır. 24 Ocak 1962 yılında hayatını kaybetmiştir. Yahya Kemal’in yanına defnedilmiştir. Ahmet Hamdi Tanpınar adını ilk kez Altın Kitap dergisinde yayınlanan ‘Musul Akşamları’ şiiriyle duyurmuştur. Şiir zevkinin oluşmasında en etkili iki isim şüphesiz Yahya Kemal ve Ahmet Haşim olmuştur. İlk şiirlerini hece vezniyle yazmıştır. Bu şiirlerde imgeler ve musiki ön plandadır. Dönemindeki diğer şairlerden olan Faruk Nafiz ve öteki hececilerden farklı estetik yaratmıştır. Kendine özgü sözcük ve kavramlar kullanarak içe dönük bir bakışla doğayla iletişim kurmayı amaçlamıştır. Şiirlerinde ‘zaman’ kavramı ön plandadır. Onun için zaman basit bir olgu değil aksine çok karmaşık ve katmanlıdır. ‘’Bursa’da Zaman’’ şiiri bu bakımından en güzel örnektir. Yahya Kemal’e benzeyeceği endişesiyle şiire mesafeli durmuştur. Şiirden çok öykü ve roman alanında eserler vermiştir.Romanlarında genellikle düşünceye yer vermiştir. Böylece acılarını, ızdıraplarını, özleyişlerini, umutlarını kendine özgü bir anlatım tarzıyla dile getirmiştir. Öykülerinde de zaman kavramına oldukça sık yer vermiştir. Bu bağlamda zaman bilinç-bilinçaltı çatışması bağlamında geçmişle içinde bulunulan zaman olarak ifade edilir. Sosyal temalar için nesri seçtiğini vurgulayan yazar Türk toplumunun sosyal meselelerine kendine has tarzda yorumlar getirir. Romanlarında yaptığı insanımıza ait tahliller birey ve toplum hayatı açısından dikkate değer hükümleri içerir. Ahmet Hamdi Tanpınar edebiyat üzerine yazdığı çeşitli incelemeleri dergilerde yayımlanmıştır. Daha sonra bunlar kitap haline getirilerek basılmıştır.

  • 01 Adana & 80’li Yıllarda

    Yıl 1981… 12 Eylül darbesinin üstünden bir yıl geçmiş… CHP Genel Sekreter Yardımcısı Altan Öymen siyasi yasaklı olsa da Cumhuriyet gazetesinde yazılarına devam etmektedir. Ancak 52 sayılı bildiriyle “eski politikacı”ların “Türkiye’nin siyasi veya hukuki yapısıyla ilgili olarak beyanda bulunmaları, makale yazmaları, toplantı yapmaları” yasaklanır.
    Artık Altan Öymen siyasi yazılar yazamayacağına göre başka bir çare bulunur; “il röportajları” fikri oluşur. Kentleri sosyal, kültürel, ekonomik yönleri, tarihi coğrafi özellikleri, turistik olanakları, mutfakları, eğlence hayatları… kısacası gündelik hayatın tüm yönleriyle anlatmak…
    Ama bu sadece yazıyla olacak iş değildir, fotoğraf veya resim de lazımdır. Teknik olarak gazete ofset baskıya geçmemiştir, fotoğraf kalitesi kötüdür. Ona da mükemmel bir çözüm bulunur: Çizgileriyle her şeyi canlandırabilen, konuları, sorunları karikatür yoluyla en iyi şekilde anlatan Tan Oral projeye dahil olur.
    Böylece Altan Öymen ile Tan Oral düşerler Adana yollarına…

    Ve Altan Öymen’in kaleme aldığı, Tan Oral’ın çizgileriyle katkıda bulunduğu Adana izlenimleri, 15 Eylül 1981’den itibaren yazı dizisi olarak 11 gün boyunca yayımlanır.
    O yazı dizisi yıllar sonra günümüz okuruyla kitap olarak buluşuyor: 01 Adana. Adana’nın 36 yıl önceki halini merak edenler için… Kebabıyla, sıcağıyla, pamuğuyla, ünlü isimleriyle, sanayicisi çiftçisiyle, dertleri güzellikleriyle bir zamanların Adanası bu kitapta!

    6,79
Open chat
Wie können wir Ihnen behilflich sein?